Nieuwe Atlas robot Boston Dynamics

De nieuwe robot van Boston Dynamics is de meest geavanceerde humanoïde robot ter wereld

Door – Sjoerd Wierenga

Nieuwe Atlas

Een recentelijk gepubliceerd filmpje van de nieuwste Atlas robot van het door Google overgenomen Boston Dynamics is een ware hit op YouTube. In een dag werd het filmpje ongeveer 7 miljoen keer bekeken. Het filmpje toont de nieuwe versie van de meest geavanceerde humanoïde robot ter wereld, welke enkele enorme verbeteringen laat zien ten opzichte van de vorige Atlas.

Allereerst is de nieuwe versie opvallend veel kleiner: 1.75 meter en 82 kilo ten opzichte van de 1.90 meter en 156 kilo van de vorige versie. Daarnaast is de robot in staat om zonder kabel te lopen, iets wat bij de vorige Atlas maar zelden werd gedemonstreerd. Het voordeel is natuurlijk dat de robot hierdoor makkelijker ‘in het wild’ getest kan worden. Ongeveer een half jaar geleden gaf Boston Dynamics tijdens een presentatie van zijn robots al aan dit graag meer te willen doen, omdat de natuur veel meer uitdagingen (variatie) presenteert dan de doorsnee loods.

Het voordeel is natuurlijk dat de robot hierdoor makkelijker ‘in het wild’ getest kan worden.

Bij die presentatie werd ook getoond hoe Boston Dynamics de vorige versie van Atlas mee het bos in nam. Hier werden de balanceerkunsten van de robot in de open lucht nogmaals goed duidelijk, maar het is helder dat bij de nieuwe versie de ‘dynamic balancing’ nog verder is doorontwikkeld. De robot loopt over een met sneeuw bedekte onevenredige bodem en herstelt zichzelf van enkele bijna valpartijen. De balans doet denken aan eerdere video’s van de vierpotige robot Spot, maar dan in een ‘biped’ versie.

De stappen die gezet zijn met de ontwikkeling van deze nieuwe versie zijn opmerkelijk. Slechts twee jaar na het uitbrengen van een upgrade van de vorige Atlas versie verschijnt er een geheel nieuwe robot welke een enorme vooruitgang laat zien. De balanceerkunsten, de mogelijkheid tot snel reageren op veranderingen in de omgeving (bijvoorbeeld het verschuiven van een doos) en de mogelijkheid om na een val weer op te staan tonen capaciteiten en robuustheid die in deze combinatie nog niet eerder vertoond zijn. Dat maakt deze Atlas de meest geavanceerde humanoïde robot ter wereld.

Dat maakt deze Atlas de meest geavanceerde humanoïde robot ter wereld.

Marc Raibert

Dit alles is mogelijk gemaakt door het team achter Atlas onder aansturing van de oprichter Marc Raibert. In een interview met IEEE geeft hij aan dat er voor deze versie gebruik gemaakt is van 3D-geprinte onderdelen, zoals onderdelen voor de benen en op maat ontwikkelde onderdelen voor de aandrijving. Dit maakte het mogelijk om kleinere en lichtere onderdelen te maken, hetgeen zich in het resultaat terug laat zien.

Het gebruik maken van 3D-geprinte onderdelen maakt het mogelijk om de robot kleiner en lichter te maken.

Daarnaast zorgen de op maat gemaakte onderdelen in combinatie met andere wijzigingen voor een betere verhouding tussen gewicht en kracht. Marc Raibert geeft aan dat zijn ‘control’ team dankbaar gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden die de betere gewicht versus kracht ratio biedt.

Bijvoorbeeld bij het verbeteren van de algoritmen die zorg dragen voor het behouden en hervinden van balans, zoals we zien in het filmpje. Het is in ieder geval duidelijk dat Boston Dynamics weer een stapje dichter bij zijn doel is om robotica te ontwikkelen die de dynamiek, balans en robuustheid van mensen en dieren benadert en zelfs overstijgt.