Kleine robot vertoont grote kunsten

De kleine humanoïde robot van Yamaguchi kan onder andere fietsen

Door – Sjoerd Wierenga

Dr. Guero

Met enige regelmaat valt mijn mond open naar aanleiding van een filmpje van deze kleine humanoïde robot. Zo nu en dan plaatst Dr. Guero (bijnaam van Masahiko Yamaguchi) filmpjes op zijn YouTube kanaal van een robot die onwaarschijnlijk indrukwekkende taferelen vertoont. Een filmpje dat bijna een miljoen keer bekeken is laat een robot(je) zien dat zijn balans weet te houden op een fiets. In één van zijn laatste filmpjes zien we de robot walsen met Barbie. Neem maar eens een kijkje op zijn Youtube kanaal. Bijzonder!

In één van zijn laatste filmpjes zien we de robot walsen met Barbie.

Het filmpje wat ik op ‘Zorgloze Zondag’ graag wil delen is zijn laatste update. We zien de kleine robot balanceren op een ‘glad’ oppervlak met obstakels. Waar kijken we precies naar? De robot zelf is een 1800 dollar kostende KHR 3HV, een doe-het-zelf robot die an sich niet bijzonder is. De software die verantwoordelijk is voor de vaardigheden is volgens bronnen op internet een simulatie van de ‘motor cortex’.

Werking

Zo stellig kan ik niet zijn, maar een vertaling van de werking op zijn website levert wel interessante kernwoorden op. Met name verwijzingen naar functies als ‘gevaar’, ‘pijn’ en ‘beloning’ maken me erg nieuwsgierig naar de daadwerkelijke werking van dit boeiende stukje kunstmatige intelligentie.

Het is alweer even geleden dat Dr. Guero iets heeft gedeeld via zijn website of YouTube kanaal, dus wie weet hebben we binnenkort weer een nieuwe bijdrage om ons aan te vergapen.