De inzet Zora in woon- en zorgcentra

De kleine humanoïde robot Zora wordt in steeds meer woon- en zorgcentra in Nederland ingezet

Door – Sjoerd Wierenga

Zora

Zorg, Revalidatie & Animatie, kortweg: Zora. Inmiddels worden vele tientallen Zora’s ingezet in verschillende verzorgingshuizen. De verwachtingen van een dergelijke ‘humanoïde’ robot zijn soms hooggespannen, maar wat draagt het bij?

Waar Zora in uit blijkt te blinken is het bijstaan bij de dagelijkse beweging, voor de inspectie op de gezondheidszorg ook in 2015 een zeer belangrijk onderwerp. Vanuit mijn tijd in de zorg (woon- zorgcentrum) herinner ik me dat de yoga altijd goed bezocht werd. Sterker nog: toen ik op een dag een club dames in de gang tegenkwam en ze vroeg hoe de yoga was bevallen zei een mevrouw tegen me dat het “goed is voor lichaam én geest”. Deze zin en de glimlach die de andere dames hadden benadrukte nogmaals dat het belang van beweging , “voor lichaam én geest”, niet te onderschatten valt.

Goed voor lichaam én geest!

Naast begeleiden van dagelijkse beweging kan Zora nog (veel) meer. Hier een mooie illustratie van de mogelijkheden.

Woon- zorgcentra

De inzet van deze Vlaamse aanpassing van de Franse robot Nao (van Aldebaran) neemt toe. Het is een mediagenieke robot en bewoners van zorginstellingen reageren er goed op. Desalniettemin vraagt ook de inzet van deze innovatieve technologie aandacht. Onderstaande woon- en zorgcentra zijn reeds bezig met de inzet van Zora.

  • Het eerste zorgcentrum ter wereld dat Zora definitief inzet: De Boarebreker
  • Het eerste zorgcentrum in Nederland: Vughterstede
  • Het huis in Breda van het filmpje: De IJpelaar
  • Verpleeghuis van zorgorganisatie Opella in Gelderland: Walraven
  • In Deventer bij woon- en zorgcentrum: Humanitas

In veel van bovenstaande voorbeelden (en er zijn er nog veel meer) wordt gesproken over de zorgen dat een dergelijke robot ingezet kan worden als bezuinigingsmaatregel. U kunt zich voorstellen wat deze opvatting doet met de bereidheid om Zora een kans te geven. Over dit sentiment en andere belangrijke nuances leest u binnenkort meer op Robotic Solutions.