Medicijntransport met de Amerikaanse robot TUG

De robot levert naast medicatie ook maaltijden, linnengoed en materialen

Door – Sjoerd Wierenga

Medicatie en meer

Naast medicatie is de robot in staat vele andere zaken op de juiste bestemming af te leveren. Wat te denken van bloedmonsters, maaltijden, incontinentiemateriaal, washandjes en linnengoed. Hoewel logistiek in verzorgingshuizen in een toenemende mate wordt opgevangen door welwillende vrijwilligers, zien we nog steeds verzorgend- en verplegend personeel (of een ‘logistiek medewerker’) druk doende met het verplaatsen van allerhande materiaal.

Het kan ook anders.

Al enkele jaren rijden in verschillende Amerikaanse ziekenhuizen een TUG robot rond. Deze robot helpt het zorgpersoneel door materiaal en medicatie van A naar B te rijden. Met 27 infrarood en ultrasonische sensoren doet de robot dit zonder tegen iemand aan te botsen. Middels een draadloos netwerk staat het apparaat bovendien in verbinding met liften, deuren en… de brandveiligheidsinstallatie.

Alleen maar Hosanna? Er is maar moeilijk kritiek te vinden, hoewel een auteur van Wired schreef:

The thing is just weird!

Aethon, het bedrijf achter TUG, is sinds enkele jaren aan gaan leveren aan de Europese en Aziatische markt. Het zal dus niet lang op zich laten wachten voordat we de eerste Nederlandse ervaringen kunnen delen.